Prima pagină  Cazare  Istoric  Pârtii de schii  Drumeții  Activități postvulcanice  Galerie Foto  Linkuri  Contact 
 
  Bãile Harghita, la începutul secolului XX. era una dintre staţiunile balneare de renume al Transilvaniei, situânduse la numai 21 de km de la Miercurea Ciuc (pe DN 13 A, apoi pe DJ 138A ).

Localitatea Bãile Harghita, din punct de vedere administrativ, a fost parte a comunei Ciceu, din anul 1898 pânã la primul rãzboi mondial. De aici provine numele de Bãile Ciceu. Este o localitate balneoclimatericã, montanã, iar la momentul actual aparţine de Miercurea Ciuc. Are un rol important în viaţa turisticã a oraşului, doarece oferã mai multe posibilitãþi de odihnã şi tratament, fiind foarte cãutat şi de amatorii de turism montan. Vizitatorii, vara pot beneficia de puterea magicã a mofetelor iar iarna pentru iubitorii sporturilor de iarnã oferã diverse posibilitãþi de relaxare.

Bãile Harghita, având o suprafaþã de 34 ha, se situeazã la cea mai înaltã altitudine din judeþul Harghita (la 1350 m), cuibãritã între piscuri muntoase de o frumuseţe sãlbaticã.

La sfârºitul secolului al IX.-lea au fost descoperite solfatarele cu gaze sulfuroase, cãrora le datoreazã existenþa. Cele douã mofete solfatariene şi cu ape carbogazoase cu o compozţie chimicã diferitã, creeazã posibilitatea unor tratamente variate, în cura internã şi externã. În cura internã apele de aici se folosesc în boli de inimã şi ale sistemului circulator, respectiv în inflamaþii cronice.

Frumuseţii sale şi efectelor curative a apelor minerale datoreazã faptul cã a fost vizitat de mai multe persoane importante ale istoriei maghiare.

Dintre aceste personaje importante face parte domnitorulul Transilvaniei, Apafi Mihály (1662-1690), a cãrui fiu sa vindecat datoritã izvoarelor. În cinstea domnitorului, Izvorul din lapul Omlaka îi poartã numele.

În 1891 a fost tãiat un nou drum între Pasul Vlãhiţa şi Bãile Harghita. Acesta a contribuit la creşterea numãrului de vizitatori.

Dezvoltarea staţiunii a pornit dupã anii 1920. Deasupra celor douã mofete s-a costruit o casã, a fost predatã baia termală, biserica, a început ridicarea vilelor private. În 1941 datoritã condiþiilor favorabile de zãpadã, staþiunea a devenit punct de odihnã şi centru de antrenament pentru militarii maghiari. Atunci s-au construit mai multe vile din piatrã şi lemn, clãdiri care sunt reprezentative şi la momentul actual. Asociaţia Carpaţii, din ciuc, în 1942 a construit cabana Uz Bence, care a primit un rol important în dezvoltarea sporturilor de iarnã.

A fost un eveniment important, în anul 1947, modernizarea drumului forestier, care lega Bãile Harghita de drumul naţional, astfel fãcând posibil accesul în staţiune şi cu maşina. Posibilitãţile de tratament au devenit tot mai cunoscute şi mulţi turişti au vizitat staţiunea, mai ales din Transilvania.

În anii 50 s-a deschis aici, o exploatare subteranã de caolin, actualmente aflatã în pragul încetãrii activitãţii. Din aceastã exploatare au rezultat multe reziduri (în decursul celor peste 40 de ani de exploatare au fost depozitate în zonã peste 50 milioane mc hãlzi de steril), care constitue o problemã în viaţa staţiunii la momentul actual. Înainte de revoluţie baia caldã şi cele de apã mineralã au fost desfiinţate.

Bãile Harghita, a devenit centrul preferat al iubitorilor sporturilor de iarnã, datoritã condiţiilor favorabile de zãpadã. Perioada favorabilã schiatului este de 4 luni, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie, dar nu sunt rare anii în care schiatul se poate practica pânã-n Mai. Iarna stratul mediu de zãpadã depãşeşte 60 de cm. Înainte de 1995 au existat trei pârtii de schi cu diferite grade de dificultate, pârtia Mare (Kossuth, Csompoly), pârtia de Mijloc (Miklós,Igo), pârtia Ozon (Kompona), care a fost construitã între anii 1975-1992.

În ultimii ani au fost amenajate mai multe pârtii mici, în apropierea celor existente înainte. În urmãtorii ani se va construi o pârtie de schi având lungimea de 3 km.

 
 
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home4/rcres29/public_html/baileharghita.ro/telepulesek.php on line 26
 
 

  www.baileharghita.ro | Telefon: +40744778409 | molnartour@gmail.com